Zespół Szkół Zawodowych ul. Wojska Polskiego 50, 59-500 Złotoryja
+48 768 783-647
zszzlotoryja@op.pl
www.zsz.ehost.pl
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.
Czego nauczysz się na zajęciach?
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
•SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
W toku 3-letniej nauki w Branżowej Szkole I Stopnia uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, a po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie produkcji wyrobów piekarskich oraz tytuł zawodowy piekarza.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzyma wykształcenia zasadnicze branżowe.
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia i uzyskać dyplom technika.
Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenia średnie branżowe i może przystąpić do egzaminu maturalnego.