Zespół Szkół Zawodowych ul. Wojska Polskiego 50, 59-500 Złotoryja
+48 768 783-647
zszzlotoryja@op.pl
www.zszzlotoryja.pl
Kucharz zajmuje się planowaniem, opracowywaniem receptur i przygotowywaniem potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni.
Czego nauczysz się na zajęciach?
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
•HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
W toku 3-letniej nauki w Branżowej Szkole I Stopnia uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, a po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie przygotowania oraz wydawania dań oraz tytuł zawodowy kucharza.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzyma wykształcenia zasadnicze branżowe.
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia i uzyskać dyplom technika.
Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenia średnie branżowe i może przystąpić do egzaminu maturalnego.