Cukiernik

Zespół Szkół Zawodowych ul. Wojska Polskiego 50, 59-500 Złotoryja

+48 768 783-647

zszzlotoryja@op.pl

www.zszzlotoryja.pl

Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Cukiernik odpowiedzialny jest za przygotowanie niezbędnych surowców i półproduktów.

Czego nauczysz się na zajęciach?

  1. Stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
  2. Magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  3. Sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  4. Wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

•SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

W toku 3-letniej nauki w Branżowej Szkole I Stopnia uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, a po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie produkcji wyrobów cukierniczych oraz tytuł zawodowy cukiernika.

Co dalej?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzyma wykształcenia zasadnicze branżowe.

Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia i uzyskać dyplom technika.

Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenia średnie branżowe i może przystąpić do egzaminu maturalnego.